Onko maisemamaalaus puhki kaluttu aihe? – Tamara Piilola lähti etsimään vastausta ja löysi vastauksen puista

Posted by on Mar 2, 2022 in NEWS

ILKKA-POHJALAINEN
IHMISET JA KULTTUURI
4.3.2022 klo 17.29

Puu on ihme -näyttely avautui Seinäjoen taidehallin Vintillä tällä viikolla

Anne Puumala
SEINÄJOKI

Kuin puun pyhättö. Kirkkomainen tila. Tunnelmaa.

Tamara Piilolan äänestä kuultaa vilpitön ihastus, kun hän seisoo Seinäjoen taidehallin Vintillä ja pudottelee adjektiivin toisensa perään. Katse kääntyy kohti katonrajaa.

– Nuo korkeat pilarit aukeavat kuin metsä, hän viisoo.

Syyn Piilolan ihastukseen ymmärtää. Kuvataidetta on tavallisimmin totuttu esittämään vitivalkoisissa ja persoonattomissa galleriatiloissa. Kuvataideväki puhuu valkoisista kuutioista. Nyt Piilolan maalaukset ovat päässeet paistattelemaan poikkeukselliseen näyttelytilaan puun, tiilen ja korkealta tulvivan luonnonvalon syleilyyn.

– Valkoinen galleriatila ei sovi hyvin maalaustaiteen esittämiseen. Ällistyin nähtyäni ensimmäistä kertaa valokuvia tästä tilasta. Täällä teosteni maalimaisuus ja siveltimen jäljet pääsevät hyvin esiin, hän sanoo.

– Halusin suhtautua tilaan kuin metsään, antaa sen aueta kunnolla.

Tamara Piilola maalaa öljyväreillä, mutta teokset muistuttavat paikoin vesivärimaalauksia. Jaakko Elenius

Ylevät puut

Kokkolasta kotoisin oleva Piilola on niittänyt mainetta suurikokoisilla luontoaiheisilla öljyvärimaalauksillaan. Ryöppyävissä teoksissa kasvimaailman runsaus on läsnä väreissä ja muodoissa. Kiinnostuksen kohteena ovat puut.

Piilola luonnehtii maalaustensa puiden olevan “häpeilemättömästi yleviä”.

– Vaikka en mitenkään voi yltää toistamaan puun tai metsän todellista olemusta, niin voin yrittää kertoa jotain niiden ylväydestä, yllätyksellisyydestä, loputtomista variaatioista ja sopeutuvuudesta.

Piilolan Seinäjoen taidehallissa keskiviikkona avautuneen näyttelyn nimi on ytimekkäästi Puu on ihme. Hän kertoo maalanneensa teokset kahden viime vuoden aikana varta vasten tätä näyttelyä ja tilaa varten.

Uusin teos on niin tuore, että sen maali ei ole ehtinyt vielä kuivua. Maalaus kantaa nimeä Musta metsä. Piilola kertoo käyttäneensä siinä poikkeuksellisesti mustaa väriä.

– En yleensä käytä mustaa. Se on niin voimakas väri ja luonnossakin sitä esiintyy vain vähän.

Kirkas vihreä

Sen sijaan vihreää Piilolan teoksissa on paljon. Niin paljon, että siihen voi melkein upota. Piilolan maalauksia on luonnehdittu muun muassa pysäyttäviksi maisemiksi, jotka tulvivat hypnoottisen kirkasta, vehreää valoa. Valo ja varjo ovat keskeisiä.

Teokset ovat yhtä aikaa myös kylläisiä ja ilmavia.

Piilola sanoo, että vaikutelma tulee hänen vesivärimäisestä tavastaan maalata öljyväreillä.

– Minulla on säästeliäs tapa maalata. Teen yleensä vain yhden maalikerroksen, että kokonaisuus pysyy heleänä ja kirkkaana.

– Valon välkkeessä luonnossa koko maailma on auki.

Oma tyyli ja aihe vakiintui Kuvataideakatemiassa. Tamara Piilola sanoo empineensä pitkään ennen kuin antoi itselleen luvan heittäytyä luontoaiheen pariin. Suomalaisen maisemamaalauksen pitkät perinteet tuntuivat sisällölliseltä taakalta.

– Luontoaiheet on todella kliseinen ja käytetty teema.

Piilola huomasi kuitenkin nopeasti, että hänellä on aiheelle paljon annettavaa. Hän huomasi myös erottuvansa tyylillään muista suomalaisista maisemamaalareista. Sama havainto tehtiin kotimaisella kuvataidekentällä.

Meren läheisyys

Piilola on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun piirustuskoulusta 2003 ja suorittanut kuvataiteen maisteriopinnot Kuvataideakatemiassa 2010.

Hän ampaisi toden teolla suomalaisen kuvataideväen tietoisuuteen Sara Hildénin taidemuseon bongattua hänet. Olotila OK! -näyttely vuonna 2010 esitteli kaksitoista nousevaa nuorta kuvataiteilijaa, Piilola oli eräs heistä.

Vuonna 2016 hänet palkittiin Pro Arte -tunnustuksella. Se toi yksityisnäyttelyn Didrichsenin taidemuseoon. Piilolan teoksia on hankittu Sara Hildenin ja Didrichsenin lisäksi muun muassa Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmiin.

Puu on ihme on kaksi vuotta sitten Kalevan navetassa ovensa avanneen Seinäjoen taidehallin ensimmäinen iso maalausnäyttely. Piilolalle se on myös ensimmäinen yksityisnäyttely lakeuksilla.

Missä sijaitsee puiden ihmettä ikuistavan taiteilijan suosikkimetsä?

Piilola vastaa yllättäen, että hänen rakkain maisemansa on saaristo.

– Olen kotoisin Kokkolasta, asunut Turussa ja nyt asun Helsingissä. Olen aina hakeutunut meren läheisyyteen.

Kokkolasta kotoisin oleva Tamara Piilola pitää ensimmäistä yksityisnäyttelyään lakeuksilla. Puu on ihme -näyttely avautui Seinäjoen taidehallin Vintillä tällä viikolla. Kuva: Jaakko Elenius

Read more:
https://ilkkapohjalainen.fi/ihmiset-ja-kulttuuri/onko-maisemamaalaus-puhki-kaluttu-aihe-tamara-piilola-lähti-etsimään-vastausta-ja-löysi-vastauksen-puista