Galleria Heinon yhteisnäyttely 5.8. – 3.9.2017

Posted by on Aug 5, 2017 in NEWS

Galleria Heinon yhteisnäyttelyssä on esillä teoksia gallerian vanhoilta, mutta myös uusilta taiteilijoilta, jotka eivät ole vielä pitäneet yksityisnäyttelyä galleriassa.

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Jan Ijäksen (s. 1975) teos Le Radeau de la Méduse , 2017 rinnastaa Italian Lampedusan saarelle pelastautuneiden Afrikan pakolaisten laivojen hylkyjä Louvren taidemuseossa esillä olevaan Théodore Géricault´n maalaukseen Medusan lautta, 1818-1819. Maalaus kuvaa tositapahtumiin perustuvasti vuonna 1816 haaksirikkoutunutta laivaa Méduse, joka oli kuljettamassa Ranskasta hallintohenkilökuntaa siirtomaihin Afrikkaan. Laivan matkustajat pelastautuivat tekemälleen lautalle, joka jäi ajelehtimaan ulapalle kohtalokkain seurauksin. Maalauksesta on tullut ajan saatossa yleismaailmallinen epätoivon – ja toivon – vertauskuva.

Kuvanveistäjä Jouna Karsi (s. 1980)rakentaa pienoismallin kaltaisia veistoksia. Karsin pienoismaailmat avaavat katsojalle vahvasti ladattuja elokuvallisten tunnelmien näkymiä, joista ihminen on taiteilijalle tyypillisesti poissa.

Kuvataiteilija Otto Karvosen (s. 1975) teos Faith tester, 2017 koostuu hajuvesipulloista, joiden sisältönä on eri maailmanuskontoja. Teos jatkaa Karvosen Pariisin kaduilla vuonna 2016 toteuttamaansa teosta, jossa hän katusiivoojaksi pukeutuneena suihkautteli ohi kulkevien ihmisten päälle pesuainepulloistaan eri maailmanuskontoja. Nyt näyttelyssä kävijä voi tehdä tämän itse. Ristiin tartunnan riski on suuri gallerian ilman ollessa sakeana erilaisia maailmankuvia.

Mediataiteilija Paula Lehtosen (s. 1983) teoksessa Susimies, 2015 seurataan susimiestä Helsingin yössä. Populaarikulttuuriin viittaava hahmo on nyt yhteiskunnasta syrjäytynyt antisankari, joka taistelee arjen haasteita vastaan. Hänen sopeutumistaan hankaloittaa yhteiskunnassa syvällä piilevä susiviha.

Valokuvataiteiliija Sami Parkkisen (s. 1974) teos Très énervé, 2017 on muotokuva ihmisestä, joka on piiloutunut venyvän raitapaidan alle pitäen tiukasti kiinni sen reunoista – ja omista henkisistä rajoistaan.

Kuvataiteilija Tamara Piilola (s. 1977)leikittelee maisemamaalauksen perinteellä. Piilolan todellisia ja epätodellisia elementtejä sekoittavien maalausten luonto on estetisoitu. Voimakas viiva yhdistyy maalauksellisiin pintoihin ja loistavan kirkkaat ja puhtaat värit valon hohteeseen.

Kuvataiteilija Stiina Saariston (s. 1976) teossarja Portrait of a Woman with Accessories, 2016 jatkaa taiteilijan tapaa käyttää itseään piirustustensa mallina. Taiteilija tekee nyt ihmiselämän haurautta pohdiskelevia omakuvia, joissa hänen kasvonsa muuttuvat paikoin vain ihonalaisten kudosten tutkielmiksi.

Rauli Heino