HS arvio: Upeat maisemat löysivät täydellisen paikan Didrichsenin taidemuseosta

Posted by on Jun 8, 2016 in Arviot, NEWS

Tamara Piilolan Pro Arte -palkintonäyttely vie satumaisen kauniisiin maisemiin.

 

Tamara Piilola: Pro Arte 28.8. saakka Didrichsenin taidemuseossa (Kuusilahdenkuja 1). Ti–su 11–17.

Auringossa kimalteleva meri pilkahtelee korkeiden mäntyjen välistä Didrichsenin taide­­­mu­seon pihalla. Sisällä museossa kookkaat metsämaisemat läikehtivät omaa, kuulasta valoaan. Tamara Piilolanmaalaukset ovat löytäneet itselleen täydellisen paikan. Juuri maisemamaalausten ansiosta Piilolalle myönnettiin järjestyksessään kolmas Pro Arte -palkinto. Piilola on maalannut muutakin, mutta juuri maisemien maalarina hän on parhaimmillaan. Palkintonäyttely esittelee hänen upeita, immersiivisen kauniita maisemamaalauksiaan vuosilta 2008–2015.

Teokset päivittävät maisemamaalauksen perinnettä nykypäivään. Niiden vapaa, spontaani sivellintyöskentely saa ne tasapainoilemaan esittävyyden ja abstraktion välillä.

Puhtaat värit ja kuulas, liki yliluonnollinen valo irrottavat ne naturalismin perinteestä ja tekevät niistä yhtä paljon mielenmaisemien kuin todellisen luonnon kuvia.

Marie-Louise ja Gunnar Didrichsenin taidesäätiön myöntämällä Pro Arte -tunnustuksella pyritään edistämään nuorten taiteilijoiden tunnettuutta. Aikaisemmin tunnustus on annettu vuonna 2003 graafikko Sari Bremerille ja vuonna 2009 kuvanveistäjä Kim Simonssonille. Palkintoon kuuluu stipendi, Didrichsenin taidemuseossa järjestettävä näyttely katalogeineen sekä teoshankinta museon ko­koelmiin.

Kookas öljymaalaus Delta (suuri peilaus) vuodelta 2008 kuuluu Tamara Piilolan voittonäyttelyn hienoimpiin teoksiin.

Harri Mäcklin